Na OŠ Otočec smo bili v tednu tradicionalnega slovenskega zajtrka in dneva slovenske hrane zelo aktivni. Aktivnosti smo izvedli v okviru učnih vsebin pri razrednikovih urah, poznavanju okolja, gospodinjstvu, izbirnih predmetih in dnevih dejavnosti. Vsi učenci so imeli možnost na razstavi v jedilnici prebirati in si ogledovati tipične značilnosti in posebnosti posameznih slovenskih pokrajin (kulinarika, šege, navade, bivališča, turistične zanimivosti). Učenci in delavci šole so imeli tekom celega tedna možnost spoznavati in preizkušati tradicionalne slovenske jedi iz različnih slovenskih pokrajin v okviru dopoldanske malice in kosila. Na jedilnik smo uvrstili gombač, kakijev kolač, njoke, kislo repo, gibanico, bograč …
Teden smo zaključili v petek, ko smo se posladkali s slastnim zajtrkom s kruhom, maslom, medom in mlekom. Po zajtrku so dekleta pri izbirnem predmetu Načini prehranjevanja učencem in delavcem šole pripravila okusno in zanimivo degustacijo različnih sort jabolk. Tako učenci kot delavci šole so preizkušali in ocenjevali okuse različnih sort jabolk. Zmagovalka je postala sorta topaz.
Po končani degustaciji so vsi učenci prisluhnili kratki radijski oddaji na temo zajtrka, ki so jo pripravili učenci izbirnega predmeta Mediji (Televizija). Za dobrote tradicionalnega zajtrka so živila priskrbeli lokalni proizvajalci: Ljubljanske mlekarne (mleko, maslo), Dolenjske pekarne (kruh) in Kmetija Karlovček (jabolka).
Za nami je zanimiv in nekoliko poseben teden, posvečen slovenski hrani.
zajtrk

Vodja šolske prehrane: Nataša Lučovnik

Related Images:

(Skupno 440 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost