Učenci 5. razreda so od 14. 3. 2022 do 18. 3. 2022 v Šoli v naravi v CŠOD Ajda v Libeličah. V tem času bodo spoznali pravilno tehniko vožnje s kolesom, se seznanili z osnovnimi načeli varnosti pri samostojnem kolesarjenju ter spoznali osnove vzdrževanja kolesa. Na spretnostnem poligonu pa bodo simulirali prometne razmere in razvijali posamezne spretnosti. Vmes pa bodo raziskovali vodni ekosistem na Libeliški gori, postali vremenoslovci in spremljali vreme in vremenske pojave ter ugotavljali stopnjo onesnaženosti zraka in vode v okolici doma.

Zapisala: Mojca Miklič in Jakob Salmič

PRVI DAN, 14. 3. 2022

Po namestitvah po sobah je sledili ogled doma in seznanitev s hišnim redom in  programom dela. Sledila je prva ura kolesarskega poligona ter ogled okolice, Libeliške doline. Večerne ure so se zaključile z odbojko pod reflektorji in učenjem nove športne igre Leteči krožnik.

DRUGI DAN, 15. 3. 2022

Današnji dan so učenci cel dan preživeli v naravi. Po jutranjem pohodu do Libelič so jih tam na igrišču pričakala kolesa za spretnostno vožnjo po poligonu, nato pa še vožnja po cesti do meje z Avstrijo. Tudi malica in kosilo sta bila v naravi. Prosti čas po kosilu so učenci izkoristili za različne športne igre, nato pa je sledil pohod do nekdanjega župnišča, v katerem je plebiscitni muzej, črna kuhinja in stara šolska učilnica. Libeličani so uredili v nekdanjem skednju tudi muzej kmečkega orodja, ki je vreden ogleda. Ob cerkvi pa so si učenci ogledali tudi eno redkih kostnic v Sloveniji. Po vseh aktivnostih pa je sledila še  vrnitev v strmi breg v CŠOD Ajda. Po večerji  so imeli učenci še dovolj energije, da so se preizkusili še v plezanju po umetni šest metrski steni in se pomerili v družabnih igrah.

TRETJI DAN, 16. 3. 2022

Današnji dan je bil namenjen urjenju na spretnostnem poligonu, saj so nekatere postaje zahtevale veliko treninga. Najbolj zahtevna je bila veriga, ki jo je prvi dan uspešno opravil le en učenec, danes pa že skoraj vsi. Učenci so bili tudi aktivni raziskovalci življenja v mlaki, merili so temperaturo, kislost in vonj vode ter živalsko vrsto. Popoldanski del je bil namenjen orientaciji in učenci so morali ob karti in kompasu priti do določenih točk v okolici doma. Zvečer pa so se učili različne vozle in uživali ob družabnih igrah.

ČETRTI DAN, 17. 3. 2022

Učenci so danes ponovili vožnjo na prometnem in spretnostnem poligonu. Prav vsi so v vožnji zelo napredovali in bili uspešno ocenjeni na spretnostnem poligonu. Dan je bil zelo primeren tudi za pohod in ogled meje med Slovenijo in Avstrijo. Popoldanski čas so učenci preživeli v gozdu, kjer so se naučili narediti bivake in se vanje tudi skriti. Učenci so predpostavljali, da je zrak v Libeličah čist, da pa so svojo hipotezo potrdili, so v okolici doma opazovali lišaje, ocenjevali drevesa, računali povprečje in prišli do ugotovitve, da so pravilno sklepali. Večerne ure so bile namenjene plesnim in družabnim igram.

PETI DAN, 18. 3. 2022

Zadnji dan bivanja v CŠOD Ajda so učenci izvajali dejavnosti, ki so jih v času bivanja najbolj navdušile. To sta bili športno plezanje po plezalni steni ter igra Leteči krožnik.

Učenci so ob koncu zapisali, da so se naučili spretno voziti s kolesom po poligonu, narediti tri različne vozle z vrvjo, se orientirati s karto in kompasom, narediti bivak v gozdu, se naučili prepoznavati različne lišaje ter preživetja v naravi.

Všeč jim je bilo, ker so prvič stopili na avstrijska tla, prvič plezali po plezalni steni in spoznali nove kraje in ljudi. Ob vseh teh dejavnostih pa so se tudi zabavali in se imeli lepo.

(Skupno 464 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost