Na OŠ Otočec smo tudi v tem šolskem letu izvedli mnogo dejavnosti v okviru Tradicionalnega slovenskega zajtrka in dneva slovenske hrane. V okviru teh vsebin so se odvijale dejavnosti v okviru pouka, in sicer kot naravoslovni dnevi, razgovori in delavnice pri razrednikovih urah in pri pouku. Tako so učenci 2. a izdelali razredno kuharico receptov, si ogledali film o čebelah, obiskali lokalno kmetijo, ki prideluje sadje in zelenjavo, učenci 4. a in 4. b so imeli naravoslovni dan Zdravo življenje, učenci 2. b so izdelali eko smreko, učenci izbirnega predmeta sodobna priprava hrane pa so pri pouku praktično pripravljali tipične slovenske sladice, v jedilnici uredili razstavo o tipičnih jedeh po posameznih pokrajinah v Sloveniji (Primorska, Koroška, Dolenjska) ter pripravili predstavitve o posameznih živilih, ki sestavljajo tradicionalni slovenski zajtrk (mleko, kruh, maslo, med in jabolko). V kuhinji so nam v tem tednu za dopoldansko malico in kosilo pripravili tipične jedi določenih slovenskih pokrajin (gibanico, bograč, zmešanc, kakijevo pecivo, štruklje, orehov rogljič, mlečno proseno kašo, govnač, njoke …).

Dejavnosti so se zaključile v petek, 20. 11. 2015, ko smo imeli zjutraj za celo šolo organiziran zajtrk v obliki degustacije. Učenci so degustirali različne vrste kruha, masla, medu, mleka in jabolk slovenskega – lokalnega izvora. Za degustacijo so prispevali kruh pekarna Žito, mleko Ljubljanske mlekarne, Celeia, maslo Ljubljanske mlekarne, Celeia, med čebelarstvo Vajda, jabolka pa kmetija Karlovček. Degustacijo so vodili učenci in učenke izbirnega predmeta in vsi sodelujoči so bili nad dogodkom zelo navdušeni. Ob degustaciji smo ocenjevali različne sorte jabolk in medu. V tem letu so degustatorji izbrali za najboljšega kremni med in za najbolj slastno jabolko sorto mairac.

Mentorica in vodja projekta na šoli, Nataša Lučovnik

Print this pageEmail this to someone
(Skupno 83 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost