Digitalna knjižnica Slovenije

Kaj je portal dLib.si?

Digitalna knjižnica Slovenije (dLib.si) omogoča dostop do raznovrstnih digitalnih vsebin s področja znanosti, umetnosti in kulture.

Kdo sodeluje pri razvoju portala?

Za razvoj in vzdrževanje portala dLib.si skrbi Narodna in univerzitetna knjižnica, ki nanj prispeva tudi večji del gradiva.

Kaj vsebuje portal dLib.si?

Portal dLib.si vsebuje tako digitalizirano kot izvorno digitalno gradivo. Digitalizirano gradivo je zaradi upoštevanja avtorskopravne zakonodaje v večji meri starejše (ustvarjeno pred letom 1945) in vključuje znatno število knjig, časopisov in časnikov, fotografij, rokopisov, notnega gradiva in drugih kulturnih zakladov, ki jih hranijo slovenske knjižnice.

Izvorno digitalno gradivo po drugi strani vključuje veliko število naslovov sodobnih znanstvenih in drugih serijskih publikacij. Vse večji delež gradiva predstavljajo tudi sodobne elektronske knjige slovenskih založnikov.

Komu je namenjen?

Portal dLib.si je nepogrešljivo orodje pri izobraževalnem in znanstvenoraziskovalnem delu ter vseživljenjskem učenju. Vsebine, objavljene na portalu, lahko zadostijo širokemu naboru potreb, ki sega od študija, raziskovanja in pouka do predstavitvenih dejavnosti, ustvarjanja in zabave.

Dostopno na: https://www.dlib.si/

UŽIVAJTE V RAZISKOVANJU!

DOSTOP DO PODATKOV O KNJIGAH

Kako si krajšamo čas z branjem?

Nekaj koristnih povezav

Na voljo je spletna stran, ki omogoča brezplačno prebiranje slovenske dramatike, pesništva ter proze v polnem besedilu: http://lit.ijs.si/leposl.html

Društvo Bralna značka je pripravilo seznam povezav, preko katerih si lahko v varnem domačem okolju krajšate čas z branjem knjig in s seznanjanjem s knjižnimi novostmi. Priporočilnica V Priporočilnici predstavljajo najnovejše mladinske (tudi poučne) knjige. Objavljenih je že lepo število prispevkov (preko 300), v katerih so predstavljene dobre knjige. Biblos Ponuja izposojo in prodajo e-knjig. Sodeluje z založbami in knjižnicami.

Na Biblosu je na voljo za izposojo kar 542 e-knjig za otroke in mladino: Za otroke in mladino (542) – e-knjige za otroke (274) – e-knjige za mladostnike (268) Za izposojo e-knjig v Biblosu je potreben vpis v eno od splošnih knjižnic.

Tukaj lahko preverite, katere od knjižnic ponujajo možnost včlanitve na daljavo: https://plus.cobiss.si/opac7/rsu. Prelistajte kakšno revijo ali drugo spletno gradivo: https://www.mklj.si/gradivo/spletni-viri.

Uporabljajte: – Portal Fran: https://fran.si/ Omogoča dostop do slovarskih informacij čim širšemu krogu uporabnikov, zato omogoča tako povsem preproste kakor tudi zelo kompleksne poizvedbe. – Digitalno knjižnico Slovenije: http://www.dlib.si/

– Zbirko leposlovne klasike zbrana na Wikiviru: https://sl.wikisource.org/wiki/Wikivir:Slovenska_leposlovna_klasika

Uporabna je morda tudi naslednja povezava: https://www.bralnica.com/aktualno/brezplacne-knjige-na-spletu-25-virov-kjer-si-lahko-brezplacno-preneses-knjige/

Staršem/skrbnikom Društvo bralna značka priporoča: Čebelice: https://4d.rtvslo.si/arhiv/%C4%8Debelice

Oddaja Lahko noč, otroci: https://otroski.rtvslo.si/lahko-noc-otroci/pravljice

Radijske igre za otroke: https://otroski.rtvslo.si/rio/oddaje

Lahkonočnice: https://www.lahkonocnice.si/pravljice

E-knjige Argeta Junior: https://eknjige-junior.si/

Brezplačne e-knjige Založbe Zala: https://zalozba-zala.si/brezplacne-eknjige/

Tudi Mobilna aplikacija Audibook brezplačno omogoča vse zvočne pravljice in ostale otroške zvočne knjige: http://app.audibook.si/ #zvocnepravljice #pravljice #zvocneknjige #avdioknjige #mobilnaaplikacija #Audibook

Spremljajte akcijo DIGITALNA SOLIDARNOST: https://digitalna-solidarnost.si/podjetja_in_brezplacne_ponudbe/

Na povezavi najdete seznam podjetji, ki ponujajo brezplačne storitve, ugodnosti ali rešitve za olajšanje življenja ljudi. Med drugimi sta na seznamu tudi založbi Mladinska knjiga ter Založba Rokus Klett, ki omogočata dostop do različnih elektronskih in interaktivnih gradiv.

Pomoč staršem in učencem pri vpisu na daljavo in izposoji e-knjig

Za izposojo e-knjig potrebujete:

– številko članske izkaznice in geslo, ki ga že uporabljate za storitev Moja knjižnica v sistemu COBISS. Če gesla še nimate, pokličite v Knjižnico Mirana Jarca Novo mesto in vam bodo dodelili geslo. S številko in geslom se prijavite na spletnem portalu Biblos, kjer najprej izberete svojo knjižnico in nato e-knjigo, ki bi jo želeli brati. Do e-knjig lahko dostopate tudi v lokalnem katalogu COBISS.

V primeru, da imate svoj bralnik, mora le-ta podpirati:

– dostop do brezžičnega interneta (Wi-Fi),

– branje ePub formata e-knjig.

Preproste nastavitve prenosa izposojenih knjig v brskalnik si preberite na Bibliosovi podstrani – KAKO DELUJE.

Povabilo k branju in bralni znački v času, ko smo doma

Dragi učenci, učenke, spoštovani starši,

ker si želimo, da bi čas, ki ga te dni preživljamo doma, namenili tudi branju, vas vabimo, da izvajate bralno značko na daljavo.

Da boste učenci in/ali starši lahko brali tudi v času, ko so knjižnice zaprte, objavljamo spodaj nekaj spletnih naslovov, kjer so dostopne elektronske knjige oz. vsebine.

Če boste v tem času prebrali katero izmed knjig z domače knjižne police, s teh ali drugih spletnih naslovov, vas vabimo, da nam prebrano vsebino posredujete. Odločite se lahko, da vsebino zapišete ali svoje pripovedovanje posnamete (glasovni ali videoposnetek), lahko pa mi pošljete tudi povabilo na pogovor preko Arnes Zoom-a na: hermina.videnic@os-otocec.si, in sicer od 6. do 9. razreda, od 1. do 5. razreda pa to lahko uredite z mano ali s svojimi učiteljicami. Vse informacije bom posredovala naprej vašim učiteljicam slovenščine.

V želji, da boste čim prej opravili bralno značko in da boste te dni uživali v branju, vas najlepše pozdravljam.

Knjižničarka Hermina

BRALNA ZNAČKA: https://www.bralnaznacka.si/sl/aktualno/seznam-predlogov-in-povezav

Brezplačna izposoja e-knjig: https://www.biblos.si/

Prva donirana slikanica: Stanislav Jančič: Medijeve barvne zgodbice: Med legendo in resnico o gradovih in gospodi Celjski: https://issuu.com/tiskarnamodex/docs/medijeve_zgodbice

Brezplačne knjige založbe ZALA: ZALOŽBA ZALA

Medvedi in medvedki: https://issuu.com/emka/docs/medvedi_in_medvedki_2015_listalnik

Decembrska vsebina iz revije GEA

SPLETNA BESEDILA SLOVENSKIH AVTORJEV

OBVESTILA

Related Images:

(Skupno 672 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost