Na lepo septembrsko sredo  smo  se na interdisciplinarno strokovno ekskurzijo v osrčje Dolenjske podali učenci od 6. do 9. razreda ter njihovi učitelji. Najprej smo  obiskali grad Žužemberk, kjer nam je vodička ob zelo zanimivi predstavitvi razkazala obnovljene prostore tega med 2. svetovno voljno porušenega gradu. Pritegnila nas je z zanimivimi pripovedkami o grofih, Turkih, medvedih in tragičnih usodah nekdanjih grajskih prebivalcev.

Pot nas je nadalje vodila proti Grosupljemu in k Županovi jami, kjer smo  se spustili globoko pod zemeljsko površje in občudovali lepote kraškega podzemlja, medtem ko se nam je nad glavami spreletaval netopir – mali podkovnjak.

V Rašici pri Velikih Laščah smo obiskali znamenito Trubarjevo domačijo.  Tu smo se vživeli v čas reformacije, ko se je rodila slovenska književnost in spoznali njenega začetnika Primoža Trubarja.

Zadnja postaja naše ekskurzije je bil znova grad – grad Turjak. Videli smo grajske stolpe, poslikano kapelo, srhljivo grajsko ječo in izvedeli, kaj vse se je skozi stoletja godilo za štiri metre debelimi kamnitimi zidovi. Malce utrujeni, a veseli in polni novega znanja smo se naposled vrnili na Otočec.

 

Barbara Pavlovič Plevanč

Related Images:

(Skupno 125 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost