V soboto, 6. junija 2015, je na OŠ Otočec potekalo državno tekmovanje iz modelarstva, ki se ga je udeležilo približno 130 osnovnošolcev iz dvaindvajsetih šol iz cele Slovenije. Pod okriljem organizatorice tekmovanja ZOTKS (Zveze za tehnično kulturo Slovenije) so se tekmovalci in tekmovalke pomerili v znanju iz tehničnih dosežkov na vseh področjih modelarstva. Kakor je pisalo v vabilu ZOTKS na tekmovanje, modelarstvo mladim omogoča pridobivanje ročnih spretnosti, spoznavanje materialov, njihove obdelave in obnašanja. Tovrstna znanja, spretnosti in izkušnje so koristni pri opravljanju številnih poklicev in vsakdanjih dejavnosti.

Po nagovoru ravnateljice OŠ Otočec Mateje Rožman so tekmovalci malo pred deseto uro odšli na različne lokacije, glede na vrsto panoge: tekmovalci z letalskimi modeli, modeli raket ter raketoplanov na modelarsko letališče v naselje Žadovinek v krški občini, z ladijskimi modeli in čolni ter z ladijskimi modeli RV jadrnice na jezero Štrit in na ribnik Salmič blizu OŠ Otočec, v okolici šole pa so svoje znanje dokazovali tekmovalci z avtomobilskimi modeli RV, z avtomobili v cilj, z zmaji ter vsi tisti, ki so se pomerili v radiogoniometriranju. Ker za vsa področja tekmovanja veljajo mednarodni modelarski pravilniki, so imeli na tekmovanju zelo veliko vlogo in odgovornost tudi sodniki.

Tekmovanje je potekalo v zelo prijetnem vzdušju, sončno vreme je bilo naklonjeno tako tekmovalcem kot seveda organizatorjem. V avli OŠ Otočec je ob treh potekala zaključna podelitev priznanj vsem najboljšim. Njihova imena bodo objavljena na spletni strani ZOTKS.

Hvala vsem, ki ste karkoli pomagali pri organizaciji, predvsem pa hvala vsem tekmovalcem za njihov trud. Upamo, da so uživali in da zapuščajo tekmovanje polni novih znanj, izkušenj in seveda novih poznanstev.

 

Organizator državnega tekmovanja na OŠ Otočec: Marjan Jenko

Related Images:

(Skupno 165 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost