31. oktobra obeležujemo rojstvo slovenskega knjižnega jezika. Slovenci smo z reformacijo dobili prvo knjigo, v kateri je bila prvič omenjena beseda Slovenci. Osrednja osebnost slovenskega protestantizma je bil Primož Trubar (1508-1586), ki je leta 1550 napisal Katekizem, prvo knjigo v slovenskem jeziku in prvo slovensko tiskano knjigo sploh.

V četrtek, 22. 10. in v petek, 23. 10. smo ob državnem prazniku pripravili učne ure na to temo, in sicer za vse razrede. Učenci so prisluhnili zgodbi Mojice Podgoršek o Primožu Trubarju z naslovom O mlinarju, ki je za knjigo mlin prodal, ki so jo vsem učencem na šoli predstavili osmošolci Matija, Ana, Jaka in Nik. V drugem delu učne ure so se učenci udeležili kviza o življenju in delu Primoža Trubarja, ki je potekal v šolski knjižnici.

Na koncu so v skupinah reševali knjižničarski kviz, kjer so bili najboljši učenci iz 7. a razreda Lora, Tomi, Jan in Nika.

Primož Trubar si je želel, da bi svojemu narodu pomagal iz kulturne zaostalosti. Močno si je želel, da bi ljudje spoznali prave verske resnice in poskušali po njih živeti. Upamo, da so nekaj teh Trubarjevih sporočil razumeli tudi učenci in si pridobili nova spoznanja o začetniku slovenskega jezika.

Hermina Videnič

Related Images:

(Skupno 823 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost