V petek, 16. novembra 2018, so se učenci 3. in 4. razredov odpravili v Belo krajino, najprej v Mojčino hišo dobrega kruha, kjer jih je gospa Mojca pogostila z Mojčino pogačo, domačim pecivom in Mojčinim čajem, ki ga sestavlja 15 različnih rastlin.

Predstavila jim je, kako je potekala peka kruha včasih, in sicer od setve do žetve ter peke. Povedala in pokazala je tudi, kako se naredi belokranjsko pogačo. Tudi učenci so se lahko preizkusili v gnetenju testa in oblikovanju svojega hlebčka. Vse te hlebčke je gospa Mojca spekla v krušni peči, učenci pa so svež kruh odnesli domov. Medtem ko se je kruh pekel, so si učenci ogledali domačo steklarno in se malce poigrali.

Pot jih je vodila naprej v šolo Bistra glava, kjer so se nenadoma znašli v letu 1950 in jih je učiteljica učila o Beli krajini in narodni noši, zapeli pa so tudi belokranjsko ljudsko pesem Lepa Anka kolo vodi. Učiteljica je večkrat poudarila, kako pomembno je ohranjanje kulturne dediščine, ki so nam jo zapustili naši predniki.

Učenci so uživali v različnih dejavnostih, nekateri v gnetenju testa, drugi v strogosti učiteljice, večini pa je najbolj ostalo v spominu, da so tudi njihove učiteljice zopet postale učenke.

 

Related Images:

(Skupno 250 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost