Knjižnica

Vsi učenci so prejeli članske izkaznice, s pomočjo katerih si gradivo izposojajo in vračajo. Vpis je brezplačen, članarine ni. Gradivo si lahko izposodite za 14 dni in ga lahko tudi podaljšate, razen knjig za domače branje.  Izgubo izkaznice je treba takoj sporočiti knjižničarki. Učenci lahko v času, ko je knjižnica odprta, uporabljajo dva računalnika ali pa v tišini prebirajo knjige, listajo po revijah ali se pripravljajo na pouk.

V okviru knjižnično-informacijskih znanj bo štiri ure v letu vsak oddelek skupaj z učiteljico gostoval v knjižnici, kjer bodo prisluhnili pravljici, pogovoru, dobri knjigi ter skrbeli za bralno sposobnost in veselje do branja.

Knjižničarka Hermina Videnič

COBISSUrnik
O COBISSu

Šolska knjižnica OŠ Otočec je polnopravna članica sistema COBISS. Sistem COBISS je virtualna knjižnica, ki nam je na voljo 24 ur na dan vse dni v tednu. Gradivo je računalniško obdelano po mednarodnih standardih in je vidno v vzajemni bazi COBIB.SI – to je vzajemna bibliografsko-kataložna baza podatkov, ki je dostopna preko spleta. Knjižnično gradivo je opremljeno s črtnimi kodami glede na posodobljen sistem COBISS3.

Vsi učenci in zaposleni so vpisani v COBISS program in lahko iz kateregakoli računalnika, ki ima dostop do spletnih strani, ugotovi, ali je določeno gradivo na voljo (ali je sploh v knjižnici in ali si ga lahko izposodimo). Vpogled v gradivo naše šolske knjižnice je tako mogoč od kjerkoli, kjer je možen dostop do spletnih strani. Če boste direktno iskali gradivo preko sistema COBISS, je geslo naše šolske knjižnice OSOTOCEC.

Noč v knjižnici

NOČ V KNJIŽNICI: “ Branje za boljše spanje”    2. in 3. februar 2018

Z eno besedo: SUPER. Sodelovalo je 18 učencev iz 8. in 9. razreda. V knjižnici, kjer se zelo radi zadržujejo, so učenci preživeli noč s petka na soboto.  Virozica je malo ponagajala in v postelji obdržala Bena. Učence sta animirali učiteljici Hermina Videnič in Melita Bevc Novak. Delo je potekalo po programu. Najprej so si udeleženci pripravili postelje, se preizkusili v kvizu Male sive celice, v hitrem branju in v spominu, si sami pripravili večerjo, po njej pa so si ogledali film ali pa se pogovarjali. Zjutraj so sami pripravili zajtrk in seveda za sabo vse pospravili. Sodelovali so v štirih skupinah, zmagala pa je 4. skupina, v kateri so se trudile Laura, Maruša, Anja in Lara, saj so edine sestavile celotno besedo Prestiž. Pohvala gre resnično vsem učencem, še posebej pa fantom Martinu, Ambrožu, Gašperju in Črtu, ki so dokazali, da se znajdejo v vsaki situaciji, so pravi kuharski mojstri in animatorji.

Knjižničarka: Hermina Videnič

 

 

 

 

 

 

Mega kviz

Hodiš v 2. ali 3. triletje osnovne šole? Rad(-a) uriš svoje sive celice in se kratkočasiš z reševanjem kvizov? Potem ti bo MEGA kviz zagotovo všeč!

Slovenski knjižnično-muzejski MEGA kviz je moderna oblika knjižnično-informacijskega opismenjevanja. Organizacijsko in strokovno ga vodi Mestna knjižnica Ljubljana, Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo v sodelovanju s Sekcijo za izobraževanje in komuniciranje pri Skupnosti muzejev Slovenije in Prirodoslovnim muzejem Slovenije.

Glavna cilja kviza sta spoznavanje kulturne dediščine in spodbujanje sodobnih pismenosti. Vsak cikel kviza vsebuje pet sklopov. Posamezni sklop obsega vprašalnik, obsežnejše gradivo o predstavljeni temi (»Vse o …«) in vrsto spodbud za nadaljnje raziskovanje (Radovednež) in potepanje (Potepuh).

12. CIKEL: KRAS = KAMEN + VODA

Mega kviz boste lahko reševali od 25. oktobra 2017 do 15. maja 2018 na http://www.megakviz.si.

Lanskoletna nagrajenca sta  prejela knjižno nagrado in potepanje po slovenski obali, ki je vključevalo ogled podvodnega sveta z ladjo Subaquatic, ogled in hranjenje rib v Aquariumu Piran, ogled Muzeja školjk in najem SUP-a v Simonovem zalivu.

(Vir, povzeto 19. 9. 2017).

Mladi literati

Dragi mladi ustvarjalci zgodb, pesmi, ugank, pravljic 

Tukaj bomo objavljali vse vaše prispevke, ki jih lahko oddate razredniku ali jih prinesete v knjižnico (napisane na roko ali na računalnik). Ob koncu šolskega leta bomo vse vaše prispevke natisnili in jih izdali v posebni brošuri, ki bo na voljo na vpogled v knjižnici šole. Lahko pa se boste celo potegovali za kakšno nagrado. Naj vas ne bo strah. Upajte si in izrazite svoje misli in uporabite svojo domišljijo.

Knjižničarka Hermina Videnič

Učenci 1. a                            Učenci 3. b                            Učenci 6. a

Učenci 1. b                            Učenci 4. a                            Učenci 6. b

Učenci 2. a                            Učenci 4. b                            Učenci 7. a

Učenci 2. b                            Učenci 5. a                            Učenci 8. a

Učenci 3. a                            Učenci 5. b                            Učenci 9. a

Počitniško branje
Seznam knjig za domače branje, bralno značko in EKO bralno značko
Knjižnica za starše

Eno izmed najboljših daril, ki jih lahko podarite svojemu otroku kot popotnico za celo življenje, je, da mu pomagate odrasti v bralca. Vsi vemo, da je zibelka branja – družinsko branje.

Namigi za starše

Učbeniki in učbeniški sklad
Knjižničarski krožek

Interesna dejavnost Knjižničarski krožek je namenjen učencem, ki se želijo seznaniti s knjižničarskim poklicem in približati knjižnico tudi ostalim učencem. Poteka vsak četrtek zjutraj od 7.30 do 8.15. Namenjen je učencem 4., 5. in 6. razreda.

Učenci se seznanijo s postavitvijo v knjižnici in pridobijo izkušnje za dobro orientacijo v knjižnici, tako da pomagajo pri pospravljanju gradiva, pomagajo pri opremljanju in zavijanju novih knjig ter čiščenju starih, pomagajo mlajšim pri iskanju gradiva in informacij ter izposoji, pomagajo pri postavljanju razstav v knjižnici, spoznavajo knjižne novosti ter pomagajo pri izposoji knjižničnega gradiva.

Simbolne oznake za leposlovje

 

NAJ, NAJ

 

 

Print this pageEmail this to someone