OŠ Otočec se je letos pridružila Tednu umetnosti, ki poteka med 5. in 9. oktobrom 2020.

V jedilnici naše šole je na ogled kiparska razstava, dopolnjena s fotografijami, z naslovom “Življenje, ujeto v les“, kiparja Staneta Novaka. Bil je ustvarjalec samouk, delo z lesom je dopolnjevalo njegovo aktivno življenje na več področjih.
Stane Novak (1941 – 2016) je živel in deloval v Trebnjem, kjer je pred 52 leti nastalo slovensko središče samorastništva v likovni ustvarjalnosti. Kipar je dvajsetkrat sodeloval na tradicionalnem Mednarodnem taboru likovnih samorastnikov, ki ga vsako leto organizira Galerija likovnih samorastnikov Trebnje. Njegov kiparski opus izraža govorico telesa upodobljenih motivov.
Od začetnega, pretežno realističnega upodabljanja, je kipar prešel v stilno simbiozo z elementi abstrakcije.
Značilen je njegov ciklus Dedki iz obdobja daljšega izleta v sfero naivne umetnosti. Izdelal je tudi obširen opus religioznih del.
“Gibljive silhuete življenja” je stilska opredelitev za dela novejšega obdobja, kjer nastopajo abstraktne linije s človeškimi silhuetami.

Vabljeni k ogledu razstave, ki jo je pripravila učiteljica Andreja Novak Gabrič.

Unesco v Tednu umetnosti (Arts Education Week) spodbuja mlade k sobivanju z umetnostjo, razumevanju tradicionalnih in sodobnih kulturnih praks ter iskanju lastnega umetniškega izraza.

Mateja Rožman, ravnateljica

Print this pageEmail this to someone
(Skupno 142 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost