SVETOVNI DAN KNJIGE, 23. APRIL 2020

Povezujemo ga s knjigami in vrtnicami

Vir fotografije: https://www.si21.com/Svet/Svetovni_dan_knjige_2020/

  1. aprila je Unescov svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Letošnjo poslanico o knjigi je napisal predsednik Društva slovenskih pisateljev Dušan Merc.

V Barceloni na ta dan praznujejo t. i. Sant Jordi (sv. Jurij), to je dan ljubezni in književnosti. Ljudje si izmenjujejo knjige in vrtnice kot znak hvaležnosti. Sv. Jurij je zaščitnik Katalonije od 15. stoletja naprej ter se po drugi strani naslanja na znano katalonsko legendo o zmaju. Glede na legendo se je vitez boril z zmajem, ki je teroriziral vas in princeso. Ko je ga le premagal, se je sv. Jurij poklonil princesi in ji podaril prelepo rdečo rožo.

Letos ob pandemiji korona virusa praznik Katalonije, ljubezni in knjig žal ne bo potekal tako kot običajno, z množičnimi dogodki na ulicah. Malo drugače se bomo družili s knjigo in branjem. Dogodek bomo povezali z Nočjo knjige, kjer boste lahko ustvarjali in nam pošiljali vaše prispevke. Kaj več o Noči knjige pa si preberite v prispevku na naši strani z naslovom Noč knjige 2020 je noč pisanja 2020. Vabljeni.

Knjižničarka Hermina Videnič

 

(Skupno 65 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost