Osnovno šolo na Otočcu sem obiskovala od leta 1964 do leta 1972. V tistih časih smo učitelje naslavljali s tovarišicami in tovariši. Pouk smo pričeli s pozdravom »Za domovino! S Titom naprej!«

Bili smo otroci socializma: najprej cicibani, nato pionirji in končno mladinci. Še vedno znam pionirsko zaobljubo (Pred pionirsko zastavo obljubljam , …) in še vedno vem, kaj je pisalo na zadnji strani spričevala (Vaša naloga je, da se učite …). Na dan republike, 29. 11., smo bili učenci prvih razredov sprejeti v Zvezo pionirjev Jugoslavije. Pionirski odred na naši šoli se je imenoval »Franc Becele«. V sedmem razredu, na dan mladosti, 25. 5., pa smo bili sprejeti v Zvezo socialistične mladine Jugoslavije.

Že od doma smo imeli strogo vzgojo, zato smo učitelje spoštovali oziroma smo se nekaterih kar malo bali. Do njih smo čutili neko strahospoštovanje. Ampak nič hudega. Tako je pač to bilo.

Spomnim se tovarišice v 4. razredu, ki nas je tiste, ki smo sedeli v prvi vrsti, med hitrim govorjenjem včasih kar malo nezavedno popljuvala. Potem je rekla: »Jutri prinesite s sabo dežnik, pa se vam ne bo potrebno brisati.«

Bila sem kar pridna in vestna učenka. Enkrat mi je tovarišica rekla: »Danes pa nimaš tako lepe obleke kot včeraj. Dobila boš štiri (prav dobro) in ne pet (odlično).« Potem me je z vrvico privezala za njeno roko in skupaj sva pregledovali domače naloge. Meni je bilo malo čudno, vsi sošolci pa so se skrivoma in tiho smejali, saj se na glas niso upali.

V tem obdobju smo praznovali 100 let naše osnovne šole. Bila je velika prireditev. Proslave se ne spomnim dobro. V lepem spominu pa mi je ostalo to, da nam je gospa Slavka Ranković podarila televizijo. To je bilo za tiste čase neprecenljivo. Potem smo včasih lahko gledali smučarske skoke v Planici ali kakšno drugo primerno oddajo, seveda le, če smo si to zaslužili. Nepozabno!

Iskrene čestitke ob visokem jubileju. Želim vam še mnogo uspehov, veliko pridnih in vedoželjnih otrok.

 

 Irena Vukomanović (Vidrih)

Related Images:

(Skupno 129 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost