Danes, 11. 12. 2015, je za našo šolo prav poseben dan. Praznujemo. Pred natanko stopetdesetimi leti, 11. decembra 1885, je bila zgrajena prva osnovna šola v Šentpetru, kakor se je tedaj imenoval naš kraj Otočec.

Pred 150-imi leti je bila zgrajena prva šolska stavba, ki še sedaj stoji v vasi nasproti župnišča. Ker pa ob dograditvi šole šolski zidovi tedaj še niso bilo dovolj osušeni in ker so bile zime tako hude, da otrok ni bilo varno pustiti v šolo, je šola sprejela prve osnovnošolce šele čez tri tedne, to je 2. januarja 1866. leta. Tega dne so bili vsi šolski otroci odpeljani v cerkev k sveti maši, ki jo je imel gospod kaplan Martin Derčar. Po maši so ob 9. uri odšli iz cerkve v šolo. Prvo leto je šolo obiskovalo 117 učencev, in ne boste verjeli, vsi učenci so hodili v en razred. Prostora je bilo zelo malo, tako da so imeli pouk tudi na podstrešju. Na šoli je na začetku učil samo eden učitelj. Prvi učitelj je prišel na šolo že drugi dan, ko je bila šola zgrajena, in sicer je bil to Jožef Turk. Šele čez 18 let sta bila ustanovljena dva razreda. V stari šoli so otroci sami obdelovali šolski vrt, kjer so vzgajali sadno drevje. Otroci so veliko delali na vrtu. Pomagali pa so tudi pri ostalih delih vsepovsod: pri gradnji gasilskega oziroma kulturnega doma na vasi, pri gradnji cest okoli vasi, gradili so avtocesto (obstajale so tako imenovane mladinske delovne brigade), sami so pripravljali ozimnico za šolsko kuhinjo (kompote, marmelade, sokove),veliko pa so učenci pomagali tudi pri gradnji in pospravljanju v okolici nove šole, kjer se nahajamo sedaj. Poleg velike stare šolske stavbe sta delovali še dve šoli, tako imenovani podružnični šoli, ki sta spadali pod kraj Otočec: to sta bili šoli v Ždinji vasi in šola v vasi Grčevje. Odprti sta bili kmalu po 2. svetovni vojni in dvajset let kasneje ukinjeni. V staro šolo na Otočcu so hodili učenci vse do leta 1986. Prvega septembra 1986, pred tridesetimi leti, pa je bila zgrajena stavba, v kateri se nahajamo sedaj. Najprej se je šola imenovala Osnovna šola Gubčeve brigade Otočec, kasneje pa samo Osnovna šola Otočec. Slavnostno odprtje šole je bilo oktobra 1986, to pomeni, da bomo v naslednjem letu, leta 2016, praznovali 30-obletnico obstoja nove šole, v kateri se nahajamo sedaj in bomo ta dan pripravili tudi prireditev.

Za nami je torej 150 let znanja. Šola pa ne pomeni samo stavbe, temveč tudi ljudi, ki živijo v njej. To pa smo mi, zaposleni, in vi, učenci.

Čestitke vsem ob naši 150-letnici. Zaželimo naši šoli še veliko srečnih in uspešnih dni oziroma let.

 

Hermina Videnič

 

Povzeto po šolskih kronikah od 1886 do 2015

Related Images:

(Skupno 69 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost