V četrtek, 26. 11. 2015, so si učenci 9. a razreda ter pet učencev iz 8. a razreda ogledali gledališko predstavo v angleščini, in sicer v Kulturnem domu španskih borcev v Ljubljani. Predstavo je uprizorila ameriška dramska skupina American Drama Group, ki že vrsto let gostuje po Sloveniji.

Božična pesem, kratka zgodba Charlesa Dickensa, je danes svojevrstni fenomen, ki ga v predprazničnem času že tradicionalno obujajo po celem svetu – po njej je posnetih nemalo filmov in risank, večkrat so jo natisnili tudi pri nas.

Starega stiskača Ebenezerja Scroogeja (scrooge = skopuh) na božični večer obiščejo štirje duhovi – prvi je duh njegovega umrlega služabnika Jacoba Marleya, ki mora za kazen, ker je bil za časa življenja prav tak stiskač kot Scrooge, v onostranstvu vleči težke verige. Nato ga obiščejo še trije duhovi: duh preteklosti, sedanjosti in prihodnosti. Pokaže se, da Scrooge ta ko trdosrčen ni bil od nekdaj, saj je imel celo zaročenko. Duh sedanjosti ga odpelje na več različnih prizorišč, med katerimi je v ospredju soba njegovega revnega uslužbenca, ki ima hudi bolnega sinčka Tima. Zadnja postaja je božič eno leto zatem, ko je mali Tim že mrtev – Scrooge namreč daje preslabo plačo delavcu, da bi sinu omogočil zdravstveno oskrbo. Prikazan je tudi Scroogejev pogreb, ob katerem pa, jasno, nihče ne žaluje, saj so vsi komaj čakali, da se skopuški starec poslovi. Zaključek je pričakovan: Scrooge se zlomi in duhu prihodnosti obljubi, da se bo poboljšal. Ko se na božično jutro prebudi, je kor prerojen. Spozna, kje se skriva sreča – v tem, da bogastvo deliš z drugimi.[1]

Predstava je bila zanimiva, umeščena v malomeščansko življenje Anglije na začetku 19. stoletja. Jezik je bil razumljiv, igra odlična.

                                                                                     Hermina Videnič

[1] Vsebina je povzeta po spletni strani Trubarjeve hiše literature, dostopno na: http://www.trubarjevahisaliterature.si/index.php/rubrike/kolumne/1357-boina-pesem-danes, 27. 11. 2015

 

Related Images:

(Skupno 128 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost