Učenci 3. a in 3. b ter 4. a in 4. b razreda smo preživeli poučno in prijetno dopoldne v Zagraškem logu. Najprej sta se v log podala skupaj z vodičem Francijem četrta razreda. Tretja razreda sta si ta čas v starinskem poslopju Prijateljeve domačije ogledala dokumentarni film z naslovom Od zemlje do kruha. Učenci so tako spoznali celoten postopek in vsa dela, ki so bila nekoč potrebna, da so si lahko ljudje odrezali težko prigaran kruh. Seznanili so se tudi z ljudskimi pesmimi in običaji, ki so bili nekoč nepogrešljiv spremljevalec ob opravljenem delu na polju in ostalih večjih opravilih.

Skupini sta se nato zamenjali in v log sta se podala tretja razreda. Sprehodili so se po neokrnjeni pokrajini, ki jo krasijo številne avtohtone rastline z izvirom, potokom in mlako, ptičje valilnice in urejena sprehajalna pot. Na travniku v dolini jim je vodič predstavil tradicionalne stare kmečke stavbe z različnim pohištvom in orodji iz življenja nekoč. Učencem so bili najbolj zanimive slamnata streha, črna kuhinja, krušna peč in kašča z različnim orodjem.

Tako so si učenci lažje pridobili predstave, kako so ljudje živeli v preteklosti, saj se zelo razlikuje od današnjega načina življenja.

                                                                                                                    Ljudmila Blažič

Related Images:

(Skupno 275 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost