LITERARNO POUSTVARJANJE V 2. B RAZREDU

Pri pouku slovenskega jezika smo pred tedni brali pesmico Daneta Zajca Veverica Pekarica. Pri poustvarjanju tega literarnega dela so nastale med drugimi tudi tri zanimive pravljice z enakim naslovom.

 

NEKOČ JE ŽIVELA VEVERICA, KI SO JO KLICALI PEKARICA. VEVERICA PEKARICA JE IMELA OKOLI PASU BEL PREDPASNIK. KER JE RADA PEKLA, SE JE ODLOČILA, DA BO IMELA PEKARNO. DRUGI DAN JE BILA VEVERICA PEKARICA VESELA. PRIŠLO JE VELIKO ŽIVALI. VEVERICA PEKARICA JE BILA TAKO VESELA, KER JE PRIŠLO VELIKO ŽIVALI! ŽIVALI SO RADE PRIŠLE K NJEJ, KER SO VEDELE, DA VEVERICA PEKARICA DOBRO KUHA IN PEČE.

URŠA ŠVIRT, 2. B RAZRED

 

V GOZDU JE ŽIVELA VEVERICA PEKARICA. IMELA JE PEKARNO. PA JE PRIŠLA RAZDAJAT LEŠNIKE. PRIŠLA JE DO VRANE. VRANA JE VPRAŠALA: »ALI LAHKO DOBIM ŠTIRI LEŠNIKE?« VEVERICA REČE VRANI: »SEVEDA, LAHKO JIH VZAMEŠ.« VRANA SE ZAHVALI. VEVERICA JE ŠLA DOMOV. OKROG PASU SI JE ZAVEZALA PREDPASNIK. ZAČELA JE PEČI POTICO. TO JE ZAVOHAL JAZBEC. KO JE VEVERICA SPEKLA POTICO, JE PRIŠEL K NJEJ JAZBEC. KUPIL JE MALO POTICE. PRIŠEL JE ZAJEC IN TUDI KUPIL KOS POTICE. IN VEVERICA JE VESELO PEKLA NAPREJ.

BETI KENE, 2. B RAZRED

 

V GOZDU JE ŽIVELA VEVEVRICA, PO POKLICU PEKARICA. NEKEGA DNE JE SKOČILA NA VEJO, KJER JE BILA NJENA PEKARNA. TAM JE PEKLA PECIVA IZ ŽELODOV IN OREHOV. MIMO JE PRIŠEL KRT IN PROSIL ZA MALO ROZIN. NATO JE PRIŠLA LISICA. KO JE VEVERICA VIDELA LISICO, SE JE USTRAŠILA IN JI DALA NEKAJ LUŠČIN. NEKEGA DNE PA JE PEKARNA VEVERICE PEKARICE IZGINILA. VEVERICA JE BILA UŽALJENA, KER NI BILA VEČ PEKARICA. KO SE JE ODPRAVILA ISKAT PEKARNO, JE VIDELA LAČNEGA KRTA, KI JE BIL TAKO LAČEN, DA JE KOMAJ KAJ REKEL. VPRAŠAL JO JE: »VEVERICA, KJE IMAŠ SVOJO PEKARNO? LAČEN SEM. RAD BI NEKAJ ROZIN.«

VEVERICA PA JE REKLA: »NO, VEŠ KAJ, NISEM JE NAŠLA.«

»KAJ HOČEŠ, DA UMREM OD LAKOTE?«

»NE, NOČEM. AMPAK NE SKRBI. NAŠLA JO BOM.«

KRT PA REČE: »HM, KAJ BOM DOBIL OD TEGA?«

»DALA TI BOM ROZINE.«

»PRAV, ČE NE BOM ŽE PREJ UMRL.«

»NE BODI TRAPAST, SAJ BOŠ PREŽIVEL. SAMO DEŽEVNIKA SI POIŠČI, PA BOŠ PREŽIVEL.«

KRT PA REČE: »HM, VEŠ, V BISTVU NE JEM VEČ DEŽEVNIKOV, KER SO TVOJE ROZINE TAKO SLASTNE, DA SEM SE ODVADIL JESTI DEŽEVNIKE.«

A KO JE KRT POGLEDAL OKOLI SEBE, VEVERICE NI BILO VEČ. KO JE VEVERICA ISKALA PEKARNO, JE VIDELA MAJHNE SLEDI, KI SO BILE MANJŠE OD NJENIH. VEVERICA NI VEDELA, KATERA ŽIVAL BI LAHKO BILA, ZATO JE SLEDILA SLEDEM, DA UGOTOVI, KDO JE BIL. NASLEDNJI DAN SO SE SLEDI KONČALE IN VEVERICA JE NAŠLA SVOJO PEKARNO.

 

AJDA PLANKAR, 2. B RAZRED

 

Prispevke zbrala in uredila Bernarda Vrtačič Turk

Related Images:

(Skupno 841 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost