Na šoli smo v sredo, 9. 10. 2019, izvedli kulturni dan, ki smo ga naslovili Povabimo besedo. Tako je namreč naslovljen projekt Društva slovenskih pisateljev, preko katerega nas je obiskala njihova članica, pedagoginja in pisateljica, Aksinja Kermauner. Piše za mlade in odrasle, predava doma in v tujini. Dela na področju slepih in slabovidnih in zanje tudi piše. Je avtorica prve slovenske tipne knjige in knjige, namenjene osebam z okvaro sluha.

V ta kulturni dan so se vključili vsi razredi na šoli. Pisateljica je svoje delo predstavila ločeno za učence od 1. do 5. razreda in nato za učence od 6. do 9. razreda.

Skozi ves dopoldan so učitelji izvajali različne delavnice, da so učenci bolje spoznali avtorico in njena dela. Veliko časa pa so namenili tudi spoznavanju slepih in slabovidnih ter gluhih in naglušnih.

Učence je zanimalo kako slepi berejo in pišejo ter kako opravljajo vsakodnevna opravila. Spoznali so brajico in z njo na kartončke zapisali svoja imena. Prebrali so slikanico Žiga špaget gre v širni svet. Ob ilustracijah so obnavljali zgodbo in si izmišljali nadaljevanje zgodbe. Ogledali so si posnetke o slepih na Infodromu. Sprehodili so se v paru in pri tem izmenjaje vodili »slepega«. Risali so tipanko z zobotrebcem v alu folijo in nato prepoznavali motiv. V znakovnem jeziku so se naučili pokazati dneve v tednu. Vživljali so se v vlogo slepih in spoznavali, kako se morajo le-ti zanašati na vse ostale čute. Izdelovali so tudi tipni zemljevid Otočca. Ob koncu dneva so svoje vtise tudi strnili na plakate.

V višjih razredih se je kulturni dan začel tako, da nam je učiteljica predstavila avtorico Aksinjo  Kermauner. Sledile so tri delavnice. V prvi delavnici smo spoznali braillovo pisavo. Ugotovili smo da je ta pisava zelo zahtevna za branje in pisanje. Pri pedagoginji Meliti Bevc Novak smo spoznali, kako je biti slep. Preizkusili smo svoj tip, sluh in okus. Nazadnje pa smo ustvarjali reliefno obliko zemljevida za slepe. Četrto uro nas je obiskala Aksinja Kermauner in povedala o svojem ustvarjanju in izkušnji dela slepimi. Povedala nam je, da so njene prve pesmi nastale zaradi nesrečne ljubezni, bila je tudi zelo ponosna, ko so izdali njeno prvo knjigo. Njen nastop se nam je zdel zelo zanimiv, še posebej to, da smo lahko preizkusili pripomočke za pomoč slepim. Uživali v malo drugačnem dnevu. Tega dne smo učenci spoznali, da življenje slepih ni lahko, ampak da se znajo dobro prilagoditi. Uživali smo v malo drugačnem dnevu in se veliko naučili.

                                                                                                                                                                Živa in Kaja, 7.b

 

Povezava do prispevka: TUKAJ.

 

Zbrala in uredila: Andreja Strgar

Related Images:

(Skupno 253 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost