Na OŠ Otočec med 20.- 27. 9. 2018 poteka mednarodna izmenjava učencev. Učenci naše šole so pri vrstnikih iz Langenhagna v Nemčiji gostovali v juniju 2018, sedaj pa nam gostje iz mesta, ki ga z Novim mestom povezuje tridesetletno partnerstvo, vračajo obisk. Na šoli tako gostimo 14 učencev in dva učitelja spremljevalca. Pripravili smo jim razgiban in pester program, kaj vse učenci ustvarjajo skupaj, pa si lahko ogledate v galeriji.
Učence in učitelja je na šoli v petek, 21. 9. 2018, sprejela ravnateljica Mateja Rožman. Za spomin na pričetek mednarodne izmenjave je prejela čudovito monografijo o Hannovru ter tablico z imenom mesta Langenhagen. Učence je v Novem mestu sprejel gospod župan, nato so si ogledali razstavo v Dolenjskem muzeju in se udeležili delavnice pod strokovnim vodenjem kustosinje Vesne Barborič. Kasneje so sodelovali še v aktivnostih, organiziranih na Novem trgu ob Dnevu brez avtomobila.
V soboto so učenci na izmenjavi v spremstvu učiteljev obiskali Ljubljano. Sprehodili so se po stari Ljubljani, izvedeli, kako so nekoč kaznovali nepoštene peke ter spoznali življenje polihistorja Janeza Vajkarda Valvasorja. Posebno doživetje je predstavljal obisk ljubljanskega gradu s tirno vzpenjačo ter sprehod po razglednih točkah. Z gradu so učenci odšli do tromostovja in na Prešernovem trgu izvedeli nekaj zanimivosti o največjem slovenskem pesniku Francetu Prešernu. Opoldne jih je čakal obisk Narodnega muzeja, kjer je gostujoče učence po razstavi popeljala izvrstna nemška vodička Renny, učencem naše šole pa sta muzejske zaklade približali vodički Petri. Sledil je čas za kosilo, nato pa smo se odpravili še eksperimentirat v Hišo eksperimentov. Učenci so se vrnili domov polni vtisov, nedeljo pa so preživeli s svojimi družinami gostiteljicami.

Po tem, ko so učenci iz Langenhagna z družinami gostiteljicami preživeli skupen dan, bi se moralo druženje nadaljevati v športno-družabnem duhu, a jim je slabo vreme prekrižalo načrte. Ker je bilo treba športni dan prestaviti, so se gostujoči učenci v ponedeljek pridružili razredom svojih gostiteljev pri rednem pouku po urniku. Po malici se je zvedrilo, kar je učencem omogočilo raziskovanje Otočca med sprehodom. Obiskali so grad Otočec ter se med hojo pogosto ustavili, da bi občudovali reko Krko in naravo ob njej ter oblake, ki so se v vetru podili nad njo in Gorjanci.

V torek, 25. 9. 2018, so učenci OŠ Otočec skupaj z gosti iz Langenhagna obiskali Kostanjevico na Krki. Ogledali so si Galerijo Božidarja Jakca ter spoznali, kako so tu nekoč živeli menihi cistercijani ter izvedeli več o bienalnih simpozijih, na katerih pod rokami treh umetnikov iz hrastovega lesa nastajajo nove skulpture za razstavo forma viva, ki jo vidimo v galeriji. Učenci so na delavnici v tehniki suhe igle po trenutnem navdihu ob pomoči kustosinje Anite ter učiteljice likovne umetnosti Andreje Novak Gabrič izdelali matrico in odtisnili svojo grafiko. Izbor njihovih izdelkov si lahko ogledate v galeriji. Učenci so ponosni na svoje izdelke in jih bodo tudi odnesli domov, da jih bodo trajno spominjali na čas, preživet na izmenjavi s slovenskimi vrstniki.

Po ogledu galerije so učenci obiskali še Kostanjeviško jamo, ki jih je navdušila s svojimi lepotami. Pod strokovnim vodenjem jamarja Braneta Čuka so izvedeli nekaj zanimivosti o odkritju jame, v notranjosti pa so občudovali raznolike oblike stalaktitov, stalagmitov in stalagmate ali kapniške stebre, ki so za svoj nastanek po ocenah strokovnjakov potrebovali vsaj 500 000 let, če vemo, da v 100 letih kapnik zraste zgolj in samo za 1 cm! V jami se nahajajo tudi netopirji, ki pa se med spanjem niso pustili motiti.
Po obisku jame so se učenci vrnili v šolo na kosilo, nato pa so popoldne preživeli z družinami gostiteljicami.
V četrtek, 27. septembra 2018, so se učenci poslovili od gostov iz Langenhagna.

Zapisala mag. M. Sedmak

Vsem družinam, ki so gostile učence in učitelja, se iskreno zahvaljujem!

Mateja Rožman, ravnateljica

Related Images:

(Skupno 112 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost