Najmlajšim generacijam ljubiteljev gledališča bodo med 11. in 15. majem na uradnem YouTube profilu SNG Drama Ljubljana ponudili neprekinjeno možnost ogleda dveh uprizoritev za otroke:

Peter Klepec ali Kako postaneš pravi junak Eve Kraševec in Maje sever v režiji Maje Sever in

Levstikov Martin Krpanv režiji Janeza Burgerja in v koprodukcijski izvedbi SNG Drama Ljubljana in Drame SNG Maribor.

Legendarnega junaka Petra Klepca, revnega in šibkega pastirčka, ki pridobi čudežno moč, vsi poznamo. Marsikdo pozna tudi pripovedko Franceta Bevka, ikonične ilustracije Marjana Mančka in druge umetniške upodobitve. Ta uprizoritev Peter Klepec ali Kako postaneš pravi junak pa izhaja iz sodobnega doživljanja otroškega igre; v legendi in razmisleku o Petru Klepcu poudarja motive, kot sta uresničitev iskrene želje in etična uporaba moči: to je ključno sporočilo enega redkih slovenskih junakov, Petra Klepca.
Pogumni slovenski junak Martin Krpan z Vrha na svoji mali kobilici skrivaj tovori angleško sol. Levstikova pripovedka iz leta 1858 predstavlja močnega in neustrašnega junaka, ki ga sam cesar povabi na Dunaj, da bi cesarski dvor rešil pred strašnim Brdavsom. Za uspešno rešitev cesarskega dvora je Krpan pošteno nagrajen. Topla in zabavna predstava, ki  z zgodbo o junaku iz 19. stoletja skuša zapeljati otroke iz 21. stoletja s pomočjo animacij in drugih avdiovizualnih senzacij.

Vabljeni k ogledu,

Hemina Videnič, knjižničarka

Related Images:

(Skupno 405 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost