V ponedeljek, 8. aprila, je v veliki dvorani Državnega zbora RS potekalo zasedanje 29. nacionalnega Otroškega parlamenta.

114 mladih parlamentarcev iz vse Slovenije je razpravljalo o temi Šolstvo in šolski sistem. Nacionalnega Otroškega parlamenta se je udeležil tudi naš učenec, Gal Drnovšek iz 7. b.

Na začetku so mlade nadobudneže pozdravili predsednik Republike Slovenije g. Borut Pahor, podpredsednica Državnega zbora Republike Slovenije ga. Tina Heferle in predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije ga. Darja Groznik. V dvorani je razpravo otrok spremljalo še veliko drugih predstavnikov slovenskega političnega prostora ter ministrstva in Zavoda RS za šolstvo.

V nadaljevanju so mladi parlamentarci svoje ideje razvijali v štirih skupinah pod naslovi: šola za življenje, odnosi v šoli, metode in načini poučevanja/učenja in učne vsebine.

Sledil je plenarni del, v katerem so mladi večkrat izpostavili, da si želijo, da se šola bolj približa učenju in vzgoji za življenje. Želijo si več praktičnega učenja in dela (gospodinjstvo, tehnika), več razrednih ur, poudarka na vzgoji za vrednote, učilnic na prostem, učenja bontona, prve pomoči in retorike, več znanja in informacij o aktualnem dogajanju, predstavitev poklicev. Želijo si tudi, da bi bili vzgojni predmeti (likovna, športna vzgoja …) brez ocen, bolj z namenom  sprostitve in povezovanja.

 

Za temo 30. nacionalnega Otroškega parlamenta, ki bo potekal v prihodnjem šolskem letu, so mladi parlamentarci izbrali MOJA POKLICNA PRIHODNOST.

Melita Bevc Novak

 

Related Images:

(Skupno 199 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost