V petek, 24. aprila, dan pred prvomajskimi počitnicami in v okviru svetovnega dneva knjige, ki ga vsako leto obeležujemo 23. aprila, smo se v knjižnici zbrali za okroglo mizo z naslovom » Tudi fantje smo bralci«. Okrogle mize so se udeležili samo fantje, in sicer po dva predstavnika iz 5. a, 6. a, 7. a ter 9. a razreda. Že dolgo časa lahko zasledimo, da obstajajo razlike pri bralnih navadah med fanti in dekleti, ki pa se s prehodom v višje razrede osnovne šole še povečujejo.

Po uvodnem nagovoru Hermine Videnič, šolske knjižničarke, se je razvila razprava. Učenci so povedali, da radi posegajo po knjigah o športu, vesolju, živalih in da imajo radi predvsem knjige z znanstveno-fantastično vsebino. Na vprašanje, zakaj dekleta več berejo kot fantje, so se vsi strinjali, da tiči razlog v tem, da so dekleta bolj čustvena kot fantje, da v knjigah lahko najdejo več princesk, predvsem pa zato, ker ne marajo nogometa. In knjige za domače branje? No, ja, to je pa že prisiljeno branje. To ni izkoristek prostega časa, temveč je že učenje. Fantje mislijo, da so knjige za domače branje preveč dolgočasne in »zastarele«, zato predlagajo, da bi v bodoče imeli na razpolago vsaj tri različne knjige z različno tematiko, med katerimi bi bilo tudi nekaj novejše izdanih knjig.

In zakaj z leti upada število bralcev za bralno značko? To pa zato, ker fantje v višjih razredih igrajo računalniške igrice, ker se radi igrajo zunaj, ker radi igrajo nogomet, ker se radi pogovarjajo preko spleta, …

In naša šolska knjižnica? Vsi so mnenja, da je v njej preveč zastarelih knjig, želijo si več knjig o vesolju, znanstveni fantastiki, pa detektivke in kriminalke.

Na vprašanje, ali se spomnijo, če so jim starši brali še pred prihodom v osnovno šolo, so bili vsi enotnega mnenja, da so bili starši glede tega zelo pridni. Najbolj zanimivo je bilo, ko so starši prebrali dve strani, otrok eno, pa potem starši spet dve strani itd.

In kakšno vloga bo imela knjižnica v bodoče? Mislijo, da bo knjižnica v bodoče bolj prostor za druženje in pisanje domačih nalog, namesto knjižnih polic bodo mize z e-knjigami ter da bo knjižnica v prihodnosti postala muzej starih knjig.

Na koncu me je kot knjižničarko zanimalo, kdo in kako bi jih lahko motiviral, da bi še bolj brali? In veste, kaj so odgovorili? To bi bilo pa tako, da bi šli v kino, si tam ogledali polovico »ful« napetega in zanimivega filma, drugo polovico oziroma konec bi našli pa v knjigi. Na koncu filma bi pisalo: TO BE CONTINUED IN THE BOOK ..

Pogovor je bil zabaven, zanimiv, sproščen in poučen. Misli so se nizale, dopolnjevale in lovile druga drugo …

Knjižničarka Hermina Videnič

Related Images:

(Skupno 575 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost