Od 3. do 10. junija 2018 poteka prva mednarodna izmenjava naših učencev z nemškimi vrstniki Robert Koch Realschule v Langenhagnu.

Preberite prispevek v nemškem lokalnem časopisu.

Prispevek v lokalnem časopisu

Nedelja, 3.6.2018

Po celodnevni vožnji so učenci, ki se udeležujejo izmenjave s partnerskim mestom Langenhagen, z učiteljicama Andrejo Strgar in Marijo Sedmak, okrog 19.30 prispeli pred šolo Robert-Koch-Realschule, kjer jim njihove družine gostiteljice skupaj z učitelji pripravile prisrčen sprejem. Dogovorili so se, da se v šoli jutri zjutraj dobimo ob 8.15, nato bodo 2 uri sodelovali pri pouku, ob 10h pa bo sledil še uradni otvoritveni nagovor namestnika župana in vodstva šole.

Ponedeljek, 4.6.2018
Učenci in učiteljici so današnji dan preživeli pri pouku na naši partnerski šoli RKS Realschule. S svojimi gostitelji so se udeležili pouka angleščine in drugih predmetov.
Ob 10h so jih v avli gledališke dvorane nagovorili ravnatelj g. Thomas Kelber, podžupana mesta Langenhagen ter gospod Hülsman, predsednik društva prijateljstva med Langenhagnom in Novim mestom. Zaželeli so jim prijetno bivanje pri gostiteljih ter nepozabne izkušnje in prijateljstva za celo življenje. Med obiskom bodo imeli možnost spoznati, kako živijo vrstniki v Nemčiji ter obiskati nekatere znamenitosti in muzeje ter doživljajske parke v bližini Langenhagna, z vrstniki pa se bodo v prihodnjih dneh družili tudi v popoldanskem času in zbirali nova doživetja.
Torek, 5.6.2018
Učenci so se podrobneje seznanili s Hannovrom, glavnim mestom zvezne dežele Spodnje Saške (Niedersachsen). Po vožnji z vlakom in tramvajem ter sprehodu mimo vrtov Herrenhäuser Gärten so prispeli do akvarija Sealife, kjer so si ogledali manjše in večje akvarije s tropskimi ribami, ribami iz Severnega morja in Atlantika ter biotop tropskega deževnega gozda. Ogledali so si lahko hranjenje skatov, želv in plazilcev ter opazovali tropske rastline. Videli so palme, orhidejo vanilijo in druge rastline, ki jih imajo nekatere morebiti celo doma kot lončnice.
Iz parka Sealife so se učenci nato odpravili na kosilo z nemškimi vrstniki, nato pa je sledil ogled mesta. Tako so spoznali najpomembnejše znamenitosti in nekaj pomembnih podrobnosti iz zgodovine mesta Hannover. Obiskali so tudi novo mestno hišo, kjer so ob treh zgodovinskih maketah mesta iz časa pred letom 1938, leta 1945 po 2. svetovni vojni in v sodobnosti osupnili ob uničenju, ki ga je v mestu pustilo bombardiranje med vojno. Nedotaknjeni sta ostali samo dve znamenitosti, ki sta vojski služili kot orientacijski točki za lažje bombardiranje. Učenci so po ogledu mestne hiše odšli skozi park za mestno hišo do jezera Maschsee, kjer so se odpočili po naporni hoji ter pojedli sladoled. Dan so zaključili pred šolo ter preostanek popoldneva preživeli z družinami gostiteljicami.
Sreda, 6.6.2018
Učenci so prvi dve šolski uri z vrstniki preživeli pri pouku. Tudi učiteljici sta bili povabljeni, da prisostvujeta pouku geografije v 7. c razredu. Učiteljica je z učenci obravnavala temo o turizmu, tako da so se učenci lahko pogovarjali tudi o Sloveniji, Novem mestu in Otočcu ter aktivnostih in znamenitostih v teh krajih. Učna ura je bila zanimiva in aktivna, saj so lahko nase učenke Eva, Meta in Nika vrstnikom predstavile našo državo. V nadaljevanju je sledil športni dan s spretnostnimi igrami na poligonu, ki so ga posebej za učence na izmenjavi pripravili pomočnik ravnatelja g. Martin Märker in učenci njegovega 9. c razreda. Več o športnih igrah pa v galeriji.
Športnim aktivnostim je sledilo druženje ob pikniku, nato pa so učenci – v pričakovanju ogleda Dino-parka – s svojimi gostitelji odšli domov.
Četrtek, 7.6.2018
Učenci so se skupaj z gostitelji in učitelji odpravili raziskovat preteklost našega planeta v Dinopark v kraju Münchehagen, 35 km stran od Langenhagna. Na mestu, kjer je danes park dinozavrov, se je nekoč nahajal kamnolom, v katerem so odkrili odtise stopinj. Osupljivo jih je bilo videti.
Učenci so za konec sodelovali na delavnici iskanja zakladov, nato pa so se polni vtisov odpravili nazaj v Langenhagen.
Petek, 8.6.2018

Učenci so na izmenjavi obiskali Hamburg, kamor so se odpravili z mestno železnico in regionalnim vlakom. Po sprehodu skozi mesto ob reki Labi z zelo bogato zgodovino so učenci odšli na ogled mesta miniaturne železnice Miniaturland, kjer so lahko opazovali življenje v izmišljenem mestu Knuffingen ter prizore iz vsakdanjega življenja na Bavarskem, v Avstriji, Švici in Benetkah. Posebej zanimivi sta bili maketa letališča s simulacijo vzleta letala ter nočni izbruh vulkana.

Popoldne so učenci obiskali zgradbo hamburške filharmonije Elbphilharmonie, kjer so se povzpeli na dve razgledni ploščadi, od koder so imeli prekrasen razgled na pristanišče ter mestno panoramo.
Pozno popoldne so se učenci odpravili nazaj proti Langenhagnu, kjer so zadnji večer pred povratkom domov preživeli s svojimi gostitelji.

Liebe Grüße ali lep pozdrav iz Langenhagna,

ekipa učencev in učiteljici
M. Sedmak in A. Strgar

Related Images:

(Skupno 206 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost