PORTAL FRAN

Ali gradiva, ki jih dobivajo učenci za delo doma za različne predmete, razumejo? Razumejo vse besede? Morda bi koga zanimalo, od kod izvira beseda inverzija, se pravilno zapiše preizkusiti ali preskusiti, kako pravilno pregibam (sklanjam, stopnjujem …) besedo, v katerem slovarju se prvič pojavi geslo daljica, ali je raba velike začetnice ustrezna …

Fran je brezplačen jezikovni portal, od leta 2014 ga najdemo na povezavi TUKAJ in se nenehno posodablja. Kot odziv na aktualne dogodke od letošnjega aprila najdemo stran, imenovano Fran, različica covid-19 (7.1). Portal obsega 36 slovarjev, atlas in dve jezikovni svetovalnici – splošno in terminološko.

Sprotni slovar slovenskega jezika (SSSJ) je rastoči popis novega besedja v slovenskem jeziku. Med drugim prinaša zlasti iz angleščine prevzete besede (npr. glamping, selfness, skike, sup). Nekatere od teh besed nastopajo tudi v podomačeni obliki (npr. selfi), vendar pa večinoma še nimajo domačega ustreznika.

Če je Fran namenjen vsem, pa se je vredno razveseliti dejstva, da za šolsko rabo nastaja še portal Franček. V celoti bo objavljen najkasneje prihodnje leto. Demo verzijo najdete TUKAJ.

Kozma Ahačič, predstojnik Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU in koordinator projekta: “Franček bo na vprašanje o vsaki slovenski besedi odgovoril tako, da bo povedal, kaj pomeni, kakšni so njeni sinonimi, kakšne so podpomenke, nadpomenke, kako se je to besedo uporabljalo v zgodovini, kakšen je izvor besede, kako se ji reče v različnih slovenskih narečjih.«

Knjižničarka Hermina Videnič

 

Related Images:

(Skupno 234 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost