Mesec branja v 2. b

September je v 2. b razredu v znamenju tihega branja. Pridružili smo se slovenskemu projektu »Mesec branja«. Učenci vsak dan 15 minut tiho berejo svojo knjigo od doma, lahko pa si jo sposodijo iz razredne knjižnice. Ob branju se sprostijo in umirijo. Učenci zelo radi posežejo po knjigi, zelo pa jih motivira tudi to, da si lahko poiščejo poljuben kotiček kjer koli v učilnici, se skrijejo, ogradijo in v miru berejo.

Z branjem bomo nadaljevali tudi v bodoče, saj je branje naš vodilni razredni projekt v tem šolskem letu.

Irena Gorenc Pernek

 

TEHNIŠKI DAN – Muzej na prostem Pleterje

V sredo, 24. aprila 2019, je bil tehniški dan za prva in druga razreda naše šole. Učenci so se skupaj z učiteljicami odpeljali v Pleterje, kjer blizu znamenite kartuzije stoji muzej na prostem. Pred vhodom kmečke hiše, stare preko dvesto let, nas je sprejel prijazen oskrbnik Simon Udvanc. Povedal je nekaj besed o razstavljenih objektih, o pridobivanju gline na Šentjernejskem polju in o prepoznavnem znaku kraja Šentjernej – šentjernejskem petelinu.

Učenci so se razdelili v dve skupini. Prva skupina je izdelovala glinene petelinčke, druga pa je odšla z babico Sonjo v hišo, kjer jim je pripovedovala zgodbe iz starih časov, pesmi in uganke. Nato so učenci s pomočjo kuharice iz kruhovega testa izdelali ptičke. Kuharica je ptičke spekla v stari krušni peči. Nato sta se skupini zamenjali. Vsi učenci so si lahko dobro ogledali kmečko hišo in poslopja okoli nje. Navdušile pa so jih tudi živali, za katere prav tako skrbi g. Simon.

Vsi skupaj smo imeli prijetno in hkrati zelo poučno dopoldne.

Učiteljice 1. in 2. razredov

Tehniški dan v 5. b

V soboto, 29. 4. 2018, so imeli učenci 5. b tehniški dan. Izdelovali so jadrnice in čolne na pogon z elastiko. Pri delu so samostojno prebrali načrt, izrisali sestavne dele in skico, nato pa čimbolj samostojno in izvirno prišli do končnega izdelka. Po končanem delu so poskrbeli še za čimbolj čisto učilnico. Izdelke so ovrednotili in komentirali, kako bi jih lahko izboljšali.

Zapisali: ErikaŠvirt in Maja Sedmak

Naravoslovni dan v 1. razredu: Gozdna učna pot

V petek, 21. 9. 2018,  so zadnji topel poletni dan učenci 1. razredov preživeli na šolski gozdni učni poti. Sprehodili so se po delu učne poti in si ogledali gozdarsko točko, kjer je predstavljen gozdni bonton. Skozi celoten obisk v gozdu so se ga trudili čim bolj upoštevati. Opazovali so rastline, iskali živali, prisluhnili različnim zvokom, vonjali listje, zemljo, tipali lubje, plodove … S pomočjo različnih čutil so začutili gozd in življenje v njem. Iz naravnih materialov so v parih oblikovali različne slike in kipe. Pri delu so bili ustvarjalni in aktivni. Navdušeni slikarji in kiparji so težko zapustili prijetno naravno okolje in se vrnili v šolo, kjer so strnili vtise o naravoslovnem dnevu: “Zelo prijeten, zanimiv in poučen dan je bil.”

Razredničarki 1. razredov

Karmen Cimermančič in Irena Gorenc Pernek

Dostopnost