V tednu od 15.11.2021 do 19.11.2021 obeležujemo teden slovenske hrane in v petek, 19.11.2021 Tradicionalni slovenski zajtrk. Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk bo že enajsti po vrsti in bo potekal pod sloganom »Zajtrk s sadjem – super dan!«. Navezoval se bo namreč na mednarodno leto sadja in zelenjave, ki ga je za letos razglasila Generalna skupščina Združenih narodov.

Glavni namen projekta Tradicionalni slovenski zajtrk je, da že najmlajši spoznajo pomen kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in varovanja okolja. Prav tako je eden ciljev poudarjanje pomena zajtrka za zdravo in uravnoteženo prehrano. Ljudje, ki redno zajtrkujejo imajo boljše prehranske navade, saj v svojo prehrano vnesejo več prehranskih vlaknin, manj nasičenih maščob in lažje vzdržujejo primerno telesno težo. Vsakodnevni zajtrk poskrbi tudi za jutranjo energijo, ki jo še posebej otroci in mladostniki potrebujejo za lažje sledenje učnemu procesu.

Prihodnji teden bo torej namenjen tradicionalni slovenski hrani. Jedilnik bo objavljen na spletni strani šole in vrtca, ter tudi na oglasnih deskah. Potekale bodo dejavnosti povezane z zajtrkom, lokalnimi dobavitelji živil, pomenu zdrave prehrane. Učenci bodo sodelovali pri oblikovanju jedilnikov za šolo in vrtec.

JEDILNIK KOSIL NA KRATKO:

  • Ponedeljek: GORENJSKA JED
  • Torek: PRIMORSKA JED
  • Sreda: DOLENJSKA JED
  • Četrtek: PREKMURSKA JED
  • Petek: TRADICIONALNO NEDELJSKO KOSILO

Več informacij o Tradicionalnem slovenskem zajtrku lahko preberete na: Naša super hrana

Več informacij o zelju in repi lahko preberete https://prehrana.si/clanek/572-kislo-zelje-in-repa

Različne variacije receptur za pripravo zelja in repe, ki jih narekujejo vasi, mesta, regije ali pa kar gospodinje najdete na Dober tek Slovenija

Lepo pozdravljeni in Dober tek!
Urša Zupančič in kolektiv kuhinje OŠ Otočec in Vrtec Otočec

(Skupno 139 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost