Na osnovni šoli Otočec so se tudi letos pridružili skupni akciji številnih evropskih držav pod okriljem Sveta Evrope in Evropske komisije – Tednu kulturne dediščine, ki bo letos potekal pod skupno temo Dober tek, katerih namen je ozavestiti zlasti mlade o pomenu kulturne dediščine. Uporabili bodo dva slogana in sicer dober tek v povezavi s hrano in zdravo prehrano ter dober tek v povezavi z gibanjem, športom in zdravjem. Naše matere ali babice, morda celo prababice, ki so živele v prvih desetletjih dvajsetega stoletja in izkusile vojne, pomanjkanje in lakoto, so prav zato kruh tako zelo cenile in spoštovale in svoje potomce tega tudi učile.

Pomembno je, da ozaveščamo mlade o pomenu kruha, ohranjanju tradicionalnih slovenskih in dolenjskih jedi in običajev naših babic in dedkov. Pomemben del zdravega načina življenja je brez dvoma poleg ustrezne prehrane tudi ustrezna in redna telesna aktivnost. Brez zadostnega gibanja je namreč zelo verjetno, da tudi ostalo, kar sicer počnemo v skrbi za zdravje, ne bo imelo optimalnega učinka Učenci bodo preko aktivnosti spoznali pomen kulturne dediščine za širšo družbo in jih povezali s hrano ter gibanjem. Spoznali bodo pomen dolgoročnega varstva kulturne dediščine, ohranjanje dediščine za prihodnje generacije. Babice, dedki, starši in učitelji smo tisti, ki prenašamo svoje znanje, svoje izkušnje in spoznanja na otroke oziroma učence in jim predajamo svojo dediščino. Krepiti moramo zavedanje vseh o naši izjemni skupni kulturni dediščini, o vrednotah, ki jih predstavlja dediščina, o njenem družbenem razvojnem potencialu ter o pravicah in dolžnostih povezanih z dediščino.

Dneve bo popestril obisk pisateljice Amelije Jelen Mikša s svojo knjigo Skrivnosti iz Otočic, ki je knjigo posvetila ravno kraju Otočec in ljudem, ki so tu živeli pred mnogimi leti, hkrati pa je tudi ljubitelj in umetnik v domači kuhinji. Spoznali bomo društva kot so društvo kmečkih žena, vinarje, čebelarje, lokalne kmetije. Tako bomo sklenili krog od pšeničnega zrna do kruha. Vse dejavnosti pa izvajali peš, oziroma tisti z več močmi pa v teku. Ob zaključku tedna vabljeni na stojnice, kjer bo na ogled razstava izdelkov, ki bodo nastali tekom tedna, dišalo pa bo tudi po svežem kruhu, ter kmečkih jedeh.

Zapisala: Urša Zupančič

(Skupno 124 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost