24. septembra so se učenci obeh 8. in 9. razredov podali po stopinjah Franceta Prešerna. Strokovni delavci CŠOD so jih popeljali po vseh točkah v Ljubljani, Kranju in Vrbi na Gorenjskem, kjer je v svojem razgibanem življenju prebival ali služboval naš znameniti pesnik. Tako so videli, kje v Ljubljani je France Prešeren v mladosti stanoval, se izobraževal in tudi že delal. Obiskali so trnovsko cerkev in prebrali spominsko ploščo ob vratih, skozi katera je stopila lepa Julija tiste sobote, ko se je mladi pesnik vanjo zaljubil.

V Kranju so si ogledali notranjost in originalne kose pohištva v hiši, kjer je Prešeren zadnja leta življenja prebival ter opravljal svoj odvetniški poklic. V Prešernovem gaju so prisluhnili tudi zgodbi o njegovi smrti, pogrebu in prekopu ter usodi njegovih potomcev. Nazadnje pa so obiskali še Rib´čevo domačijo v idilični Vrbi, blizu nje starodavno vaško lipo in na drugi strani cerkev sv. Marka.

Ob vsem tem so si ogledali tudi številne Prešernove spomenike in spominska obeležja ter se poučili o njih. Izvedeli tudi mnogo zanimivih dejstev o Prešernovem času, njegovi družini, prijateljih ter pesmih, ki jih je ustvarjal. Videli so lahko, kje so natisnili njegovo edino pesniško zbirko ter Narodno in univerzitetno knjižnico, v kateri hranijo originale vseh njegovih del.

Zapisala: Barbara Pavlovič Plevanč

(Skupno 103 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost