Pri oblikovanju pisnih nalog, govornih nastopov, plakatov … si večkrat pomagamo z različnimi viri (knjigami, revijami, svetovnim spletom …). Vire moramo navesti, saj smo si pomagali z znanjem nekoga drugega in ne z lastnim znanjem. Podatke o knjigah najdete v knjigi, navadno na 1. Ali 2. Strani knjige, v nekaterih knjigah tudi zadaj, v kakšni starejši knjigi pa morate sami poiskati podatke, saj so le-ti napisani ali kar na platnici, na začetku knjige ali čisto zadaj.

Slika 1: Podatki o knjigi. [online] [Citirano 28. 12. 2020]. Dostopno na spletnem naslovu:

http://www.s-sers.mb.edus.si/gradiva/

Obstaja več različnih načinov navajanja. Na naši šoli bomo uporabljali način, ki je prikazan v nadaljevanju in ponazorjen s primeri.

 

  1. Knjiga enega avtorja

CERAR, M. 2012. Osnove demokracije. Ljubljana: Društvo Bralna značka Slovenije.

 

  1. Knjiga z dvema avtorjema ali tremi avtorji

Kadar imamo dva ali tri avtorje, navedemo vse. Prav tako velja, če imamo več krajev ali založb.

LAH, K., INKRET, A. 2002. Slovenski literarni junak. Ljubljana: Mladinska knjiga. (Zbirka Mali leksikon).

 

  1. Knjiga z več kot tremi avtorji

Najprej napišemo naslov, potem vse ostalo.

RAZVEZANI jezik: slovar žive slovenščine. 2007. Ljubljana: Društvo za domače raziskave.

 

  1. Članek v reviji

TOME, Staša. 2012. Kačji strup je lahko tudi zdravilo. Gea, let. 22, št. 5, str. 35-39.

 

Kaj pa članki v elektronskih serijskih publikacijah, to so tisti, ki jih najdeš na spletni strani?

Pri navajanju moramo biti pozorni na popolne podatke o reviji, časniku, časopisu.

Hladnik-Milharčič, E. V senci Winstona Churchilla. Delo, 20. nov. 2003, let. 45, št. 268, str. 4.

 

  1. Kako napišemo podatke o nekem viru, če iščemo po spletu? To si ZAPOMNI in SE NAUČI, saj tega je v današnjem času največ.

Vir: 75 let Cicibana [online]. [Citirano 27. 12. 2020]. Dostopno na spletnem naslovu: https://kulturnibazar.si/objave/75-let-cicibana/

 

Kaj pa slike s spletnih strani? Pod sliko moramo napisati, kje in kdaj smo jo navedli s spletne strani.

Slika 2: Pitagora [online]. [Citirano 27. 12. 2020]. Dostopno na spletnem naslovu: https://vocearancio.ing.it/wp-content/uploads/2009/06/2005-03-n2-pitagora.gif

 

  1. USTNI VIRI

Kaj pa, če vam je nekdo povedal zanimivo zgodbo iz preteklosti? Recimo, da je bila to vaša babica.

Po pripovedovanju Milke Žnidaršič (27. december 2020).

 

CITIRANJE MED BESEDILOM

To pomeni, da tisto, kar je nekdo rekel in so to njegove besede, moramo v nalogi to primerno označiti. Navedemo samo nekaj povedi. Nikar ne prepisujemo celih odstavkov in strani. Besedilo označimo z narekovaji. To lahko naredimo na dva načina:

Med prazniki v decembru se je ohranilo tudi štefanovo, ki je med ljudmi znano kot praznik konj. Praznujemo ga na god sv. Štefana, 26. Decembra. » V srednji in severni Evropi ga že stoletja poznajo kot konjskega patrona ali zaščitnika. To vlogo mu je dodelila krščanska cerkev, saj je z njegovim praznikom želela nadomestiti prejšnje pogansko čiščenje bogov, odgovornih za živino.« (Čokl, 2005, str. 20)

 

Ali pa tako:

Med prazniki v decembru se je ohranilo tudi štefanovo, ki je med ljudmi znano kot praznik konj. O njem piše v reviji National Geographic junio avtorica članka Andreja Čokl (2005), ki pravi, da je sv. Štefan že stoletja znan v srednji in severni Evropi kot konjski patron ali zaščitnik.

 

In ker vsi ti podatki, ki sem jih napisala, niso moje znanje, ampak sem jih uporabila s spletnih strani, moram tudi sama napisati, na katerih straneh sem brskala in kdaj sem jih prebrala. Napisala bom naslov besedila, ki sem ga iskala in našla, napisala bom tudi ostale podatke.

Vse moraš urediti po abecednem vrstnem redu.

 

Viri:

Navajanje virov: [online]. [Citirano 27. 12. 2020}. Dostopno na spletnem naslovu: http://www.osnovna-sola-idrija.si/2012/11/05/navajanje-virov/

Navodila za navajanje virov in citiranje pri plakatu ali seminarski nalogi. [online]. [Citirano 27. 12. 2020]. Dostopno na spletnem naslovu:

http://www.oshjh-staritrg.si/files/2014/12/NAVODILA-ZA-NAVAJANJE-VIROV-5.pdf

Knjižničarka Hermina Videnič

 

 

(Skupno 1.405 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost