Ali veste, zakaj praznujemo svetovni dan knjige in avtorskih pravic ravno 23. aprila?

23. aprila goduje sveti Jurij, zaščitnik viničarjev, viteških redov, tabornikov, kmetov, rudarjev, lončarjev, sodarjev, ujetnikov, popotnikov in konjenikov.
Jurjevo je v Kataloniji dan vrtnice (el dia de la rosa) in dan knjige (el dia del libre) . Ta dan si Katalonci po tradiciji podarjajo vrtnice in knjige. Praznik je tudi priložnost za spodbujanje k prodaji knjig: kdor na jurjevo kupi knjigo, dobi v dar še vrtnico.

Seveda je praznik tesno povezan s književnostjo: tega dne sta umrla znamenita književnika: Miguel de Cervantes in William Shakespeare, in sicer oba leta 1616. V počastitev teh in vseh književnikov sveta je UNESCO leta 1995 razglasil 23. april za svetovni dan knjige in avtorskih pravic.

Tudi na naši šoli bomo ta teden proslavili svetovni dan knjige. Glede na trenutno situacijo se ne moremo družiti družili, ampak se bomo pri razrednih urah, slovenščini ali ostalih predmetih pogovarjali o knjigah. Spomnili se bomo, da se počasi približuje zaključek tekmovanja za bralno značko, v razred bomo prinesli svojo knjigo in jo predstavili ali pa bomo iz nje prebrali kratek odlomek. Doma bomo fotografirali vsak svojo knjižno polico in prinesli fotografijo v šolo ali pa jo bomo narisali.

Branje je užitek. Naj žive knjige – naše prijateljice!

Knjižničarka Hermina Videnič

Print this pageEmail this to someone
(Skupno 264 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost