Tradicionalne slovenske jedi

Šola je vključena v mednarodni projekt Zdrava šola. V okviru tega projekta se pogovarjamo o zdravi prehrani, slovenski prehrani ter o lokalno in ekološko pridelani hrani. V jedilnike poskušamo vključevati čim več tradicionalnih slovenskih jedi iz posameznih slovenskih pokrajin. Pri pripravi teh obrokov želimo uporabljati čim več lokalno in ekološko vzgojenih živil (dobavitelji).

Želimo si, da bi učenci spoznali čim več slovenskih tradicionalnih jedi ter uživali ekološko in lokalno pridelano hrano.

Pri tem vas vabimo, da z nami sodelujete pri obujanju tradicionalnih jedi tudi doma, zato bomo na teh straneh objavljali recepte, ki jih bomo našli in preizkusili v okviru šolskega programa.

Dolenjska in Bela krajina: belokranjsko cvrtje

Štajerska: mlečni močnik, pražen krompir

Gorenjska: govnač

Prekmurje: koruzna zlejvanka, bujta repa, bučni mafini, bograč

Koroška: flosarski golaž

Primorska: rižota z morskimi sadeži, fuži

 

 

Nataša Lučovnik

vodja šolske prehrane

Print this pageEmail this to someone