Sredi decembra je bil za starejše učence pripravljen teden dni dejavnosti. Začel se je s kulturnim dnem, posvečenim spoštljivemu odnosu do hrane in zavedanju o ekoloških posledicah, ki nastajajo zaradi preintenzivnih pridelave, predelave, transporta in nenazadnje zametovanja hrane. Kljub temu da je šola potekala na daljavo, učenci niso veliko sedeli pred ekranom, pač pa so, potem ko so izvedeli nekaj informacij, temo najprej literarno poustvarili, nato pa še poiskali recept in si pripravili obrok iz živil, ki bi mogoče sicer romala med odpadke.

Šestošolec Klavdij Strajnar je novo znanje in zavedanje odlično povzel v naslednjem besedilu:

“Ljudje smo odvisni od hrane, ki jo dobimo od živali in rastlin. Rastline oberemo in porežemo, živali pa ubijemo. Zato moramo s hrano še posebej varčevati.

Živila, ki jih potrebujemo za življenje, mora nekdo pridelati. Kmetje se trudijo pridelati hrano, marsikateri od njih po svetu pa zanjo dobijo premalo, da bi nahranili svojo družino. Mi pa kupimo več hrane, kot je potrebujemo, zato jo mečemo stran. Hrano velikokrat prevažajo zelo dolgo, mi pa jo porabimo in odvržemo zelo hitro. Nič ne pomislimo na ves trud in energijo, ki je potrebna, da pride hrana do nas.

V šolah nekateri učenci ne morejo pojesti toliko jedi, kot je dobijo, ali pa jim ni všeč. Bolje bi bilo, če bi vsak povedal, kaj želi in česa ne. Tistega, česar noče, naj ne vzame. Za boljše stanje bi na pravilno ravnanje moral pomisliti vsak od nas vsakič, ko kupujemo in si pripravljamo hrano. Ko nameravamo kakšno živilo zavreči, raje pomislimo, kako bi jo lahko še uporabili. Pazimo na datume uporabe in kupimo samo tisto, kar potrebujemo. Jaz si na krožnik skoraj vedno dam toliko hrane, kot jo pojem, če pa kaj ostane, pojem kasneje. Pri nas skoraj nič ne vržemo stran. Olupke in podobno odvržemo v kompost in uporabimo na vrtu, kosti pa z veseljem poje naš pes.

Mislim, da ni vse tako slabo, kot sem videl na posnetkih. Nekateri smo že začeli bolje ravnati s hrano. Večina jo kar uporabi za nekaj koristnega. Problem je tam, kjer je ljudem vseeno. Teh ljudi je še vedno preveč.”

S priloženo fotografijo pa je osmošolec Tim Novak prikazal svojo “domačo akcijo”.

Zapisala: Barbara Pavlovič Plevanč

(Skupno 162 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost