Dne 14.10.2021 so se učenci 8 razreda podali na pot po vzhodni Sloveniji. Po dolini reke Save, ki je sicer bila precej meglena, smo spoznavali večja mesta in gradove ob reki. Tako smo se peljali mimo Krškega, Brestanice, Sevnice, Radeč in se pri Zidanem mostu zapeljali v dolino reke Savinje, kjer smo prav tako spoznali mesti Laško in Celje. Seveda smo omenili tudi mogočno srednjeveško družino Celjanov in njihov pomen za slovensko zgodovino.

Naš prvi ogled je bil v majhni vasici Vitanje, kjer smo obiskali Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga. Vodnik po centru nam je razkazal vesoljsko tehnologijo, opisal prva raziskovanja vesolja in nam predstavil povezanost Slovenije in slovenskih podjetij v misijah po vesolju. Imeli smo srečo in še pravi čas ujeli posebni predmet na razstavi – pravi kamen z Lune. V nadaljevanju pa so učenci na delavnicah izdelali “raketo” in se pomerili, katera je bila najboljša.

Po zasluženi malici smo se odpeljali v Velenje in obiskali muzej premogovništva, kjer je na lep in zanimiv način prikazana zgodovina premogovništva in življenje rudarjev nekoč in danes. Del starega rudnika je spremenjen v muzej, tako da smo si na globini 160 m nazorno ogledali v kakšnih razmerah so morali “knapi” delati vsak dan za preživetje svojih družin. Na koncu so nam postregli še s pravo knapovsko malico – kruh in kranjska klobasa.

Po hitrem ogledu Velenjskega jezera smo se polni novih vtisov odpeljali nazaj proti domu.

Zapisal: Sanjin Černoš

(Skupno 94 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost