ČETRTA DELAVNICA, 13. 4. 2022

V sredo smo izvedli delavnico, kjer smo se spoznavali s 3D tiskalnikom in laserskim graverjem in rezalnikom. Za delo z obema napravama je potrebno tudi nekaj računalniškega znanja, zato smo se najprej seznanili s programi, ki jih potrebujemo za delo z napravama. Za delo s 3D tiskalnikom smo uporabili program Tinkercad ter v njem naredili majhen model hiške. Za delo z laserskim rezalnikom pa smo spoznavali programa Laser GRBL s katerim upravljamo napravo, ter program Inkscape s katerim smo načrtovali izdelke.
 

TRETJA DELAVNICA, 8. 4. 2022

V četrtek smo izvedli delavnico na temo Poskusi s strojniki. Obiskal nas je predavatelj strojne fakultete v Ljubljani, Matevž Zupančič. Učenci so spoznali s čim se ukvarjajo na strojni fakulteti, nato pa se preizkusili v filtraciji različnih tekočin. Preizkusili so orodja, naprave in se poučili o pomembnosti čistoče vode. Del delavnice je bil namenjen tudi mikrodelcem, ter toploti. Učenci so s pomočjo IR kamere odkrivali temperaturo telesa, predmetov. Govorili so o podmornicah, vesoljskih plovilih in pomenu znanstvenih raziskav. Na delavnicah ni manjkalo smeha, sproščenosti.
Vodja delavnice: Urša Zupančič

DRUGA DELAVNICA, 7. 4. 2022

V četrtek, 7. aprila 2022, se je kar 19 učencev ob 16. uri vrnilo v šolo na pevsko delavnico – za zborovski BUM, ki sva jo vodili zborovodkinji OPZ – Ditka Zupančič in MPZ – Manca Černe. Učenci so usvajali pesmi, ki jih bomo 19. maja 2022 prepevali na območni reviji otroških in mladinskih zborov v Šentjerneju. Čas nam je zelo hitro minil in že je bilo treba domov. Na fotografiranje smo čisto pozabili, zato bom zapisala samo, kaj so o delavnici povedali učenci:

· »Super zabavno je bilo. Veliko smo peli, naučila sem se nove pesmice… Zelo mi je bilo všeč.« (Ana, 2.a)

· »Zelo mi je bilo všeč. Naučila sem se dve novi pesmici. Pesem Črke čutne abecede je bila zelo hecna. Všeč mi je bilo tudi, da smo dobili malico. Zelo je bila dobra. Dobili smo tudi pesmarico, da bom lažje pela še doma.« (Inja, 3.a)

· »Najbolj mi je bila všeč pesmica Črke čutne abecede, ker je smešna. Učiteljica Manca nas je spremljala na klavirju in zelo je bilo lepo. Upam, da bom tudi jaz kdaj tako igrala…« (Neža, 3.a)

· Super je bilo. Naučili smo se nove pesmice. Zelo veliko nas je bilo v zboru. Komaj čakam, da bo nastop.« (Aljaž, 3.a)

Zapisala: Ditka Zupančič

PRVA DELAVNICA, 1. 4. 2022

Ne, to ni prvoaprilska šala – v petek, 1. aprila, popoldne sta se dve skupini vedoželjnih učencev z veseljem vrnili v šolo ter tam preživeli nekaj ustvarjalnih uric. Organizirani sta bili namreč prvi od številnih delavnic za nadarjene in radovedne učence, ki se bodo zvrstile tudi v prihodnjih tednih.

Na keramični delavnici so učenci z mentorico Vesno di Domenico ustvarjali iz gline. Spoznali so dva načina ročne izdelave posode: pinching ter sestavljanje iz ploskev. Izbrali so si svoj način in izdelali posodice. Na naslednji delavnici se bodo naučili še glaziranja.

Druga pa je bila fotografska delavnica pri mentorici Barbari Pavlovič Plevanč, kjer so učenci spoznavali osnove fotografske tehnike in se zabavali ob dveh fotografskih nalogah.

(Skupno 222 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost